Tur med Rejsehøjskolen 15.-17. september 2017

Foto: Peter Klarskov Christensen.

Have- og kirketur til Fyn og Ærø med billedskæreren Claus Berg som undertitel

Busafgang fra Benløse kirke 25 personer belæsset med kufferter og madpakker.

Turens overskrift blev så rigeligt indfriet. Til at fortælle om kirkerne havde vi museumsinspektør Sissel Plathe fra Nationalmuseet.

Første stop var Sct. Knuds Kirke i Odense. Vel inde i kirken bliver man overvældet ved synet af altertavlen. Et fantastisk syn af en overdådig detaljeret 3-fløjet guldbelagt altertavle udskåret på Claus Bergs værksted.

Næste stop: Sanderum kirke. Her er prædikestolen fra Claus Bergs værksted. Det menes, at også denne kirkes altertavle kan henføres til ham.

Frokosten indtages inden besøg i fredagens 3. kirke – Bellinge Kirke.

Her var kalkmalerierne temaet. De er malet af 2 danske malere.

Sidste stop fredag var vores logi Hotel Kristiansminde ved Svendborg. Indkvartering på gode værelser og aftensmad i restauranten.

Aftenen bød på hygge på hotellet eller en god spadseretur langs vandet i en lidt kølig aften.

Lørdag afgang med bus til færgen, der sejler til Ærø. Her var første stop Bregninge Kirke, hvor altertavlen er 3-fløjet og tilskrives Claus Bergs værksted. Erindringen om denne fortaber sig i hukommelsen til fordel for næste stop ”Den bibelske have”.

En fantastisk opbygget have med nicher, som indeholder installa­tioner/symboler, som illustrerer ud­valgte steder fra Bibelen, steder vi alle har hørt om.

Teksterne bliver meget nærværende, sigende og forklarende på den måde, de er sat op. Desværre var der ikke tid nok til at kunne fordybe sig i de enkelte nicher og illustrationer.

Efter haven gik turen til Voderup Klint, hvor det sydvendte landskab gennem tiderne har dannet terrasser ned mod havet. Ud over et spændende landskab kan der opleves interessante dyr og planter, en sand naturperle.

Efter denne store naturoplevelse var det Ærøskøbing på egen hånd. Røgeriet havde vist god søgning omkring frokost.

Aftenen sluttede igen med hygge på hotellet eller en tur langs vandet. Denne aften var vejret dejligt og stille, næsten lunt. Der var bevægelse i vandet, en strøm, hvor vi pludselig opdagede mange brandmænd i alle størrelser 10 – 25 – 30 cm.; forunderligt med deres lange fangtråde. Vandet var vel 1 – 2 m. dybt, helt rent. Man kunne se søstjerner og krabber nede på bunden og en del store fisk, som svømmede rundt – en dejlig farverig oplevelse at gå i seng på.

Søndag: Bussen læsses med kufferter og hotellets madpakker. Vi skal til Øster Skerninge Kirke til gudstjeneste, derefter er der rundvisning i kirken, især omkring den nye altertavle, som er malet af en færing og så kirkens indvendige farve – blå.

Ja, kirken indvendig er blå med hvide hvælvinger. Ikke klar himmelblå, mere en støvet blå og en form for mønster, ligesom synlige penselstrøg.

Turens sidste stop: ”Den Ro­man­tiske Have” på Sanderum­gaard, hvor vi får en indledende fortælling om baggrunden for gårdens haveprojekt, som går generationer tilbage i samme familie.

Solen skinner under rundturen i haven, se, høre, fornemme havens atmosfære. De omhyggeligt genopbyggede forskellige hytter, som engang husede en række af vores kendte forfattere, digtere og malere, som søgte ensomhed, inspiration og selskab til deres værker.

Kaffe og kage i haven under solen sluttede denne dag, samt behørige investeringer i havens kiosk, inden vi skulle videre hjem til Benløse.

En meget oplevelsesrig tur, for mig står Sct. Knudskirke i Odense, Den Bibelske Have, aftentur lørdag, Klinten og Den Romantiske Have som højdepunkterne – Tak til planlæggerne.

Solveig